Визуелна машта Иване Стојаковић „сликана“ фотографијом

Бескрајна креативност натерала је српску уметницу Ивану Стојаковић (33) да производи јединствене фотографске радове. Јединствени ефекти постигнути техником „сликања“ фотоапаратом (вишеструка експозиција) представљени су на изложби уметничких фотографија под називом „Scenting“ у галерији Бентара Будаиа  у Јакарти, коју је отворио фоторепортер новинске агенције Антара, Осцар Матулох, у среду (19/8) увече . 

"Иванине фотографије представљају нови начин гледања. Фотографија се не користи увек као алат за снимање. Фотографије се користе и као експериментални медиј. Техничка питања нису важна у њеном раду", рекао је Оскар. 

Извршни директор галерије Бентара Будаjа Јакарта  Ефик Мулиади написао је у каталогу изложбе: „ Ивана вешто користи фотографију да би пренела своје уметничке идеје и концепте, претварајући оно што би требало бити очигледно из ока камере у призоре који могу бити запањујући, јединствени, за памћење или извирати из сна, осећати се познато, али у исто време одбити да буду препознати као део свакодневног живота. „Гледајући то само као дело фотографије“, наставља Ефик ,“дат ће нам лепоту, а ако погледамо иза приказаних слика, бит ћемо обогаћени авантуром читања знакова, слика, узбудљивих интерпретација и осјећаја моћи поезије.“ 

На изложби нема много радова, само три наслова. И то „Вашар“ (састоји се од 12 фотографија), „Аутопортрет“ (око 20 фотографија у четири одвојена одељка) и „Кавез“ (пет фотографија). 

Посматрајући Иванине фотографије поставља се питање зашто више фотографија бива груписано у серије и подведено под један наслов. Ако у рими, понављање речи може значити афирмацију; могло би исто бити и у Иванином делу. Више фотографија међусобно се јача, потврђује, и обогаћује нарацију са многобројним могућностима интерпретације. 

На серији фотографија "Кавез", на пример, на једној фотографији налази се главни субјект, птица, док је на остале четири фотографије птица нестала; остале су доминантне само слике решетке кавеза. То је један визуелни опис са концептуализованом маштом. Према мишљењу Чајадија Деванта, предавача на Индонежанском колеџу за уметност (СТСИ) Бандунг, Иванина дела су резултат структуриране транскрипције, присутне из вербалних и невербалних конструкција, снова и будности, које се затим своде на визуелне садржаје које могу ухватити око и душа.

Јурналди
Ликовни и филмски критичар