Експеримент у медијуму фотографије


Разрада лица као одраз више интерпретацијског културног искуства 

Професионални фотографи уобичајено користе технику вишеструке експозиције  мануелном камером,  с намером проналажење неке  "друге"  слике.  Ову технику користи и Ивана Сојаковић у различитим радовима изложеним у уметничкој галерији Француског културног центра (ЦЦФ), Бандунг. Изложба је отворена у уторак увече (23/6). Ивана Стојаковић није нова уметница у Индонезији. Њена дела попут инсталација, перформанса и дводимензионалних дела већ су више пута представљана индонежанској публици.  Чисту уметничку позадину (сликарство) и даље доследно практикује у извођењу визуелних експеримената у  различитим медијима како би  исказала своје уметничке идеје и маштu. 

Овог пута, као медиј за своје идеје користи фото-папир и платно који су уметнички и идејно уобличени и представлјени у серијама. Ивана се поиграла културним успоменама из прошлости и индонежанском културом која је продрла у уметничке идеје, као например у серији „аутопортрет“. 

Аутопортрет са сопственим лицем као објектом присутан је у дискурсима о идентитету, за којим Ивана трага још од првих уметничких корака у својој земљи. Нагомилавање сопственог лица методом вишеструке експоуиције и присуство традиционалне циребонске маске формирају виуелни језик са вишеструким могућностима тумачења.  

"Сви мотиви на фотографијама потичу из Србије где су фотографије и рађене, али су у Индонезији препознати као већ постојећи, а не као мотиви из моје маште. Из тих разлога серија фотографија настала 2003. у Србији разређена је 2009. у Индонезији и презентована. Сматрала сам да је фотографија занимљива као медијум за експерименте, иако ја лично нисам фотограф", рекла је Ивана Стојаковић. 

„Кавез“ је друга серија фотографија, по први пут изложена под називом ОСЛОБАЂАЊЕ у галерији Циркус и зоолошком врту у Београду 2003. године. Тренутно је на овој изложби из те серије приказано пет фотографија. Серија под називом „Вашар“ приказује Иванина сећања на успомене из детињства за које је осећала да су изгубљене док се кретала у оквирима институционалног образовања. "Ивана вешто користи фотографију да би пренела своје уметничке идеје и концепте, претварајући оно што би требало бити очигледно из ока камере у призоре који могу бити запањујући, јединствени, за памћење или извирати из сна...", рекао је Ефик Мулиади уметнички директор галерије Бентара Будаја - Џакарта.

Аргус Фирмансја
Уметнички новинар